Ugrás a tartalomra

Hírek

Hírek

Interjú Csák János kulturális és innovációs miniszterrel

Csák János kulturális és innovációs miniszter Magyarország és Törökország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából zajló Magyar-Török Kulturális Évad keretében látogatott Ankarába a Családszerkezet erősítésének egyedi megközelítései Magyarországon és Törökországban című konferenciára és ezen programja előtt adott interjút. A beszélgetés során szóba került az ép testben ép lélek filozófiája, a Liszt Intézetek és a 2025-ös tudományos és innovációs évad is.

Interjú Dr. Hoppál Péterrel, a Magyar-Török Kulturális Évad előkészítéséért és lebonyolításáért felelős kormánybiztossal

A magyar kultúra napjához igazítva január 21-én a Pannon Filharmonikusok isztambuli hangversenyével indult útjára Törökországban a 2024-es Magyar-Török Kulturális Évad programsorozata. A koncert keretében a kétezer férőhelyes isztambuli Atatürk Kulturális Központban Kodály Zoltán és Bartók Béla művei mellett Adnan Saygun török zeneszerző művét mutatták be. Dr.

Interjú Bozsik Yvette-tel

A Bozsik Yvette Társulat május 5-én Az estély, 6-án pedig a Galántai táncok és a Tavaszi áldozat című darabjaival lépett fel Isztambulban a Magyar-Török Kulturális Évad keretében. Bozsik Yvette a két előadás között adott interjút, amelyben szóba kerültek a darabok fontosságán és a török közönség reakción túl az isztambuli macskák is.

Interjú Kőnig Frigyes grafikusművésszel

A Határokon túl: Utazás a magyar kortárs művészet világába kiállítás rodostói megnyitóján interjút adott honlapunknak a Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművész, habilitált egyetemi tanár, tanszékvezető, rektor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának törzstagja, Kőnig Frigyes, amelyben beszélt a Z generáció problémáiról, a technológia hatásáról a művészetre és az inspirációs forrásairól is.

Mikor látogatta meg először Törökországot?

Interjú Czetz Balázs főlevéltárossal, főigazgató-helyettessel

"A befogadó állam. A Török Birodalomba irányuló magyar emigrációk (1691–1956)" kiállítás megnyitóján adott interjút honlapunknak Czetz Balázs főlevéltáros, a Magyar Nemzeti Levéltár gyűjteményi főigazgató-helyettese, amelyben a megnyíló kiállítás részletei mellett a török intézményekkel lévő kapcsolatokról, a mohácsi csata évfordulójáról és a Czetz János honvédtábornokhoz fűződő rokoni kapcsolatairól is beszélt.  

Mivel készül a Magyar-Török Kulturális Évadra a Magyar Nemzeti Levéltár?

Interjú Halasi Rita Mária kurátorral

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésével megvalósult "Glassification.hu" üvegművészeti kiállítás megnyitóján adott interjút honlapunknak Halasi Rita Mária kurátor, designszakértő, kutatási és innovációs menedzser, aki az üvegművészeten túl a forprofit és nonprofit világ közötti híd szerepről, a kiállítás névadásáról és a török üvegművészet jelenlegi helyzetéről is beszélt.

Hogyan lesz valaki kurátor? 

Interjú Balogh Eleonóra üvegművésszel

A "Glassification.hu" üvegművészeti kiállítás megnyitóján adott interjút honlapunknak Balogh Eleonóra Ferenczy Noémi díjas üvegművész, építészeti üveg designer, műemléki restaurátor szakértő, aki az üveggel és az üvegművészettel lévő kapcsolatán túl a a borzaspusztai erdei kápolna apszis üvegeiről és a tiszadobi Andrássy-kastélyban található ún. Andrássy-ebédlőhöz kötődő kapcsolatáról is beszélt.

Interjú Orosz István grafikusművésszel

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptam

Nagy érdeklődés közepette indult útnak a kultúrális évad

A januárban a Magyar Kultúra Napján a Pannon Filharmonikusok Zenekar isztambuli és ankarai gálakoncertjével, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ együttműködésében készült Törökország-építő magyarok című kiállítással és a magyar kortárs üvegművészetet bemutató Glassification.hu tárlattal rajtoló Évad februárban számos további ínyencséget kínált a törökországi közönségnek.

Interjú Dr. Hammerstein Judittal, a Magyar Nemzeti Múzeum megbízott főigazgatójával

Dr. Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum megbízott főigazgatója a Magyar-Török Kulturális Évad törökországi megnyitója kapcsán adott interjút az isztambuli Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központnak. A beszélgetés apropóját az adta, hogy a Pannon Filharmonikusok koncertjével párhuzamosan 2024. január 21-én megnyílt Isztambulban a Magyar Nemzeti Múzeum és a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ együttműködésében létrehozott Törökország-építő magyarok kiállítás is.

 

Elkezdődött a Magyar-Török Kulturális Évad

A magyar kultúra napjához igazítva január 21-én és 22-én a Pannon Filharmonikusok isztambuli és ankarai hangversenyével indult útjára Törökországban a Magyar-Török Kulturális Évad 2024. programsorozata. Az kétezer férőhelyes isztambuli Atatürk Kulturális Központ Kodály Zoltán és Bartók Béla művei mellett Adnan Saygun török zeneszerző művét mutatta be a nemzetközi ismertségű szimfonikus zenekar. Szólót énekelt Schöck Atala és Molnár Levente.

A Magyar-Török Kulturális Évad során megnyílt Ankarában az Ormos Imre park

A Magyar-Török Kulturális Évad során 2023. december 29-én megnyílt Ankarában az Ormos Imre park, amely emléket állít annak a tájépítésznek, aki 1927-29 között hozzájárult Törökország új fővárosának, Ankarának a kiépítéséhez és parkosításához. A megnyitón Mansur Yavaş, Ankara Nagyváros polgármestere és Mátis Viktor Nagykövet úr vettek részt, ők leplezték le az Ormos Imrét ábrázoló reliefet, amelyet Zafer Sarı szobrászművész készített.