Ana içeriğe atla
-
Macar-Türk Kültür Evi (Csáky Konağı), Tekirdağ

Misafirperver bir devlet: Macarların Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’ye İlticaları (1691-1956) Sergisi Tekirdağ'da

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünde Macarlar olarak, Rákóczi Bağımsızlık Savaşı'nın patlak vermesinin 320. ve 1848-49 Macar İhtilali ve Özgürlük Savaşı'nın ise 175. yıl dönümlerini kutladık. Her iki mücadele de Habsburg mutlakiyetçiliğine karşı verildi, her ikisinde de yenilmiş olsak da, imparator yanlılarının tüm çabalarına rağmen Macaristan'ın Habsburg İmparatorluğu'na dâhil katılmamasında önemli bir rol oynandı.

Her iki özgürlük mücadelesinin zulüm gören liderleri, Macarların Habsburg karşıtı bu hareketine destek veren Osmanlı İmparatorluğu tarafından memnuniyetle karşılandı. Osmanlı İmparatorluğu, 1848-49 Macar İhtilali ve Özgürlük Savaşı'ndan sonra seçkin bir zümrenin yanı sıra, birçoğu askeri kariyerine Osmanlı ordusunda devam edecek bir dizi askere ev sahipliği yaptı.

Bu sergi, Prens II. Ferenc Rákóczi ve maiyetindekilerin Tekirdağ'daki yaşamını; Lajos Kossuth ve diğer Macar göçmenlerin Vidin ve Kütahya'daki günlük yaşamlarını; 20. yüzyılın başlarında Macar-Türk diplomatik ilişkilerinin yeniden canlanmasıyla mümkün olan Rákóczi'nin küllerinin 29 Ekim 1906'da ülkesine geri gönderilmesi ve yeniden gömülmesine ilişkin belgeleri içermektedir. Macarların göçü 20. yüzyıl boyunca, İkinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesi ve çöküşü ile 1956 İhtilal Savaşı'ndan sonrasında da devam etmiştir. Macarların Osmanlı topraklarına göçünün, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’nin modernleşme sürecine destek ve kültürel alışverişe teşvik gibi birçok faydası olmuştur.

Küratör: Anikó Schmidt, Macar Milli Arşivi

Programlar değişiklik gösterebilir, programların güncelliğini lütfen takip edin.