Ateşin Sanatı - Macar Cam ve Seramik Sanatında Türk Etkileri Sergisi İstanbul'da
İstanbul'daki mevcut sergi “Ateşin Sanatı”nın konsepti, 20 yıl önce Getty Müzesi'nde küratör Catherine Hess'in İtalyan Rönesans sanatında İslam cam ve seramiklerinin etkisini araştırdığı bir sergiden esinlenmiştir.
O zamanki sergi, Rönesans seramik ve cam sanatının temel kavram ve tekniklerinin esasen İslam dünyasından Avrupa'ya ithal edildiği ve Venedik'in rolünün 16. yüzyıldan itibaren daha önemli hâle geldiği gerçeğini hayata geçiren bir dizi ilginç ayrıntıyı ortaya çıkarmıştı. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu, klasik İslam dünyası ve Doğu Roma İmparatorluğu sanatının etkilerini sentezlerken, Avrupa'nın geri kalanıyla canlı bir ticari ve kültürel diyaloğa girerek Doğu etkilerini Batı kültürünün sürekli bir akışı hâline getirdi.
Macar ulusal uyanışı 19. yüzyılda yeni bir güç kazandığında, bu tarihsel süreç Avrupa'da modern, özerk zanaatkârlığın doğuşuna paralel olarak gerçekleşti. Macar halk sanatının kanonlaşması, Batı sanatının büyük Oryantalist rönesansıyla aynı zamanda gerçekleşmiş ve dönemin uluslararası karşılaştırılabilir Macar sanatçılarının Osmanlı sanatının hazinelerini kullanmada Avrupalı meslektaşlarından daha hevesli ve daha üretken olduklarını göstermiştir. Bu eğilim, iki halk arasında zaten gelişmekte olan dostluk tarafından da körüklenmiştir.
ATEŞİN SANATI sergisi Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Macaristan Sanat Akademisi, Synergy İnşaat, Gül Baba Mirasını Koruma Vakfı, Liszt Enstitüsü - Macar Kültür Merkezi İstanbul, Veszprem Belediyesi ve Pannonia Üniversitesi katkılarıyla gerçekleştirilmiştir.